Azaleastraat 10
3583 Paal

011 43 47 62011 43 47 62

 

Uw tuin, onze zorg

van ontwerp tot beplanting

Contact

Wij geven u de beste tips

In onze sector valt er heel wat te vertellen. Bij Vanderlinden & Vangilbergen Plantencentrum hebben wij in de loop der jaren bovendien heel wat expertise opgebouwd. Die willen wij graag met u delen dankzij onze tips in Beringen. U zult er zeker iets van opsteken.

Buxusmot en buxusrups

LEVENSCYCLUS

De buxusmot heeft twee generaties per jaar. De eerste generatie vlinders zijn vanaf juni tot juli waarneembaar. Deze vlinders zijn afkomstig van overwinterde rupsen. De vlinders leven ongeveer een 10 dagen tijdens dewelke zij hun eitjes afleggen in de buxusplanten. De eerste rupsen verschijnen dan eind juli en de piek wordt bereikt in augustus. Hierbij is er heel veel vraatschade. De tweede generatie vlinders vliegt dan eind augustus/september waarna de eerste rupsen verschijnen. In oktober spinnen de jonge rupsen een cocon waarin ze gaan overwinteren. De overwinterde rupsen komen in het voorjaar (april/mei) uit hun cocon en hernemen hun voedingsactiviteit met opnieuw heel wat vraatschade.

BESTRIJDING

De ideale momenten voor bestrijding zijn deze waarop de rupsen aanwezig zijn:

  • na hun overwintering: april/mei
  • eerste generatie: juli/augustus
  • tweede generatie: september/oktober

Vooral door in te grijpen in september/oktober, voordat de rupsen zich inspinnen, kan de vraatschade in het voorjaar in belangrijke mate beperkt worden. Erkende chemische bestrijdingsmiddelen zijn bij ons verkrijgbaar en werken heel efficiënt, mits gebruik van de juiste producten en de juiste toepassing. Maar daarover geven wij u graag de juiste uitleg wanneer u langs komt.

Contactopname

Hebt u toch nog vragen over onze tips of wenst u meer informatie? Neem dan contact op via de contactpagina of, nog beter, kom eens langs bij Vanderlinden & Vangilbergen Plantencetrum in Beringen. Wij helpen u dan graag verder.